BLOG

Portret van de therapeut Janine van Harselaar ter kennismaking

Onverwerkte emoties

In een wereld die draait om productiviteit en vooruitgang, lijkt het soms makkelijker om emoties weg te stoppen dan ermee om te gaan. Sterker nog, we hebben nauwelijks geleerd hoe dat omgaan met emoties nu echt werkt. Maar wat gebeurt er met die emoties die we negeren, onderdrukken of simpelweg niet begrijpen? Opgekropte emoties hebben een grotere impact op onze gezondheid dan we misschien denken. Mogelijk dat jij hier de effecten al van merkt.

Wat zijn onverwerkte emoties?

Onverwerkte emoties zijn gevoelens die we niet volledig hebben geuit, geaccepteerd of begrepen. Ze blijven als het ware 'hangen' in ons emotionele systeem. Denk aan verdriet dat je hebt weggeduwd, woede die je hebt ingeslikt, of angst waar je niet naar durft te kijken. 

 

Hoe beïnvloeden ze ons?

Onverwerkte emoties vinden vaak een manier om zich te uiten, zowel in fysieke als mentale verschijnselen. Zo kunnen spanningen in je spieren, maagklachten of hoofdpijn wijzen op emotionele stress die zich een weg naar buiten probeert te banen. Mentaal kunnen deze emoties ervoor zorgen dat je sneller prikkelbaar bent, moeite hebt om je te concentreren, of je constant overweldigd voelt. Bovendien hebben niet-verwerkte emoties invloed op je relaties; ze kunnen communicatie bemoeilijken en de verbinding met anderen verstoren, omdat je mogelijk minder open of emotioneel beschikbaar bent.

 

Waarom vermijden we emoties?

Het vermijden van emoties kan een copingmechanisme zijn, ontstaan uit angst, schaamte of een gebrek aan emotionele vaardigheden. In onze snelle wereld ontbreekt vaak de tijd om stil te staan bij wat we echt voelen.

Bovendien leven we veel vanuit ons hoofd, gedreven door ratio en logica. We zijn constant bezig met plannen, analyseren en uitvoeren, terwijl emoties en signalen van ons lichaam vaak op de achtergrond raken. Deze disbalans kan ervoor zorgen dat we de verbinding verliezen met wat ons echt beweegt en wat ons lichaam nodig heeft.

Wat te doen met onverwerkte emoties?

  • Herkenning en bewustwording: De eerste stap is om op te kunnen merken wanneer je emoties wegdrukt. En te ontdekken welke emoties er nog vast zitten in jouw systeem. 
  • Leer over de functie van emoties: Begrijp waarom emoties bestaan en welke rol ze spelen in je leven. Emoties zijn signalen die je iets belangrijks willen vertellen, en het wegdrukken ervan kan leiden tot een verstoring van je gezondheid en balans.
  • Geef emoties ruimte: Emoties willen gezien en gevoeld worden. Een eerste stap hierin is door te schrijven of te praten over wat je voelt. Let hierbij wel op dat dit voornamelijk een hoofd-benadering is, en minder gericht op voelen of het lichaam. De volgende stap is om ze op emotioneel niveau de ruimte te geven, oftewel emoties te doorvoelen. 
  • Leer emoties doorvoelen: Ontwikkel vaardigheden om emoties op een gezonde manier te voelen en met ze samen te werken. Met professionele begeleiding kun je hier levens veranderende stappen in zetten. 
  • Onverwerkte emoties opruimen: In de meeste gevallen is het verstandig om professionele begeleiding in te schakelen om onverwerkte emoties (en eventuele onverwerkte gebeurtenissen) effectief te verwerken.

Onverwerkte emoties zijn niet onze vijanden, maar eerder boodschappers die ons iets waardevols willen leren. Door ze te erkennen en ermee te werken in plaats van ze te vermijden, kunnen we groeien, helen en een voller leven leiden. Je zult zien dat je klachten afnemen en je beter om kunt gaan met emoties en tegenslag. 

Het is niet gek dat je niet precies weet hoe je kunt samenwerken met emoties. De kennis en vaardigheden die daarbij horen, hebben we vaak niet aangeleerd gekregen. We hebben eerder geleerd over 'doorgaan en mouwen opstropen'. Na het lezen van deze blog snap jij dat dat op de langere termijn niet werkt. Ik kom graag naast je staan om je de kennis en vaardigheden mee te geven, zodat je voortaan bij iedere uitdaging zelf weer terug in evenwicht komt.  

Portret van de therapeut Janine van Harselaar ter kennismaking

Wil je kennismaken?

Ik begeleid je graag in jouw proces! Lees meer over het aanbod en de therapeut. Of neem direct contact op. Ik kijk graag mee wat aansluit bij jou.

© Copyright. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.