BLOG



Lichaamsgerichte vaktherapie is een unieke vorm van therapie die verder gaat dan alleen praten. Er wordt in feite een combinatie gemaakt van twee vormen, namelijk lichaamsgerichte therapie en vaktherapie. In deze blog leer je meer over beide vormen, de combinatie ervan en waarom het zo effectief is. Aan het einde weet je al veel beter wat je kan verwachten. 

Lichaamsgerichte vaktherapie

Wat is vaktherapie?
Vaktherapie is een behandelmethode voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen. Het is een veelgebruikte behandelvorm in de reguliere zorg, zoals in de geestelijke gezondheidszorg, justitiële instellingen, vluchtelingenzorg en in het onderwijs. Het is een ervaringsgerichte therapievorm, wat betekent dat je in de therapie niet alleen praat maar ook ervaringen opdoet tijdens oefeningen. De vaktherapeut begeleidt je in dit proces. Om je een beter beeld te geven, staan hieronder een aantal korte voorbeelden (en binnenkort kun je ook de blog lezen over ervaringsgerichte oefeningen).

Een aantal kleine voorbeelden:


- Ingrid vindt het traject erg spannend en mag eerst even landen voordat we de diepte in kunnen. Omdat er veel mogelijk is qua oefeningen, zit er zeker weten iets tussen wat ze kent en leuk lijkt om te gaan doen. Dit helpt om wat te ontspannen. Ze kiest een spelletje en een fotografie-opdracht. Tijdens de oefeningen ontdooit ze steeds meer en ontstaat een ontspannen contact met de therapeut. Nu kan het over haar hulpvraag gaan. Er komen andere oefeningen voorbij dan ze kent, maar de therapeut neemt haar daarin mee.

- Eric doet verschillende oefeningen met een evenwichtsplank, waardoor hij spanning in zijn lichaam leert te verkennen en kan oefenen daar anders mee om te gaan. Hij ontdekt bijvoorbeeld dat hij de lat altijd heel hoog legt voor zichzelf en daardoor onnodig blokkeert.
 

- Julia komt voor rouw en verliesverwerking. Ze doet een aantal tekenopdrachten om uit te drukken hoe het overlijden van haar zusje impact heeft op haar. Dit roept veel verdriet op, wat ze in de veilige setting van therapie kan verwerken. Door verschillende oefeningen neemt de lading af van het verlies en hoeft ze haar verdriet niet meer weg te drukken, maar krijgt het een plek. 

- Sara verkent haar gevoelens van onzekerheid die opkomen bij een moeilijke balopdracht. Tijdens deze en andere oefeningen ontdekt ze wat ze nodig heeft om zich zekerder te voelen. Ze kan tijdens de opdrachten hiermee oefenen en wanneer ze het onder de knie krijgt gaat ze het ook toepassen in haar dagelijks leven. 

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie is een verzamelnaam voor therapievormen die werken met het lichaam en de fysieke gevoelens die daarbinnen afspelen. Zoals een brok in je keel of een knoop in je maag.  Met ervaringsgerichte oefeningen (overlap vaktherapie), ademhalingstechnieken en beweging leer je op een andere manier om te gaan met spanningen en emoties. 

De combinatie van lichaamsgerichte vaktherapie

Beide therapievormen vertonen duidelijke overeenkomsten en vullen elkaar aan. Hoewel ze afzonderlijk vergelijkbare doelen nastreven, legt het lichaamsgerichte aspect extra nadruk op de ervaringen en signalen die vanuit het lichaam komen. Het bevat specialistische technieken die zeer effectief zijn bij emotionele en stressgerelateerde klachten. 
 

Wat brengt het jou?
Doordat je niet alleen praat over je klachten en krachten, maar juist ook gaat doen, is het vaak comfortabeler om spannende thema’s en emoties aan te gaan. Je hoeft niet alles wat je voelt onder woorden te brengen. En je kan juist door oefeningen nieuwe inzichten opdoen, die je zelf nog niet had kunnen bedenken. Bovendien kun je deze inzichten en aangereikte vaardigheden tijdens oefeningen uitproberen en eigen maken, waardoor de stap naar het toepassen in het dagelijks leven klein is.  
Door de ervaringsgerichte oefeningen integreer jij nieuwe inzichten en vaardigheden op meerdere verwerkingsniveaus. Dit houdt in dat je het niet alleen met je hoofd begrijpt, maar ook op emotioneel, lichamelijk, gedragsmatig en relationeel niveau integreert. Daardoor gaan je lichaam en hersenen automatisch nieuwe paden aanleggen en hoef je niet al denkend jezelf aan te sturen voor nieuw gedrag; je lichaam pakt het vanzelf op. 

 

Conclusie
Je hebt kunnen lezen dat vaktherapie en lichaamsgerichte therapie een ‘ervaringsgericht karakter’ hebben. Dat je met oefeningen nieuwe inzichten op doet, iets kan verwerken en nieuwe vaardigheden kan aanleren. Het zijn krachtige therapievormen die op verschillende niveaus positieve veranderingen teweegbrengen en bijdragen aan een sterker, veerkrachtiger leven.

Neem contact op als je vragen hebt of je wilt aanmelden.  

Kom naar een open sessie in het bos om meer te ontdekken.

Voor een kleine prijs een eerste kennismaking!

© Copyright. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.